Barn- och ungdomsförvaltningen, Modersmålsenheten

Beskrivning

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, utrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha tillgång till sitt modersmål underlättar också språkutveckling och lärande inom olika områden.

Våra elever i grundskolan talar fler än 40 olika språk och nära två tusen utvecklar och fördjupar sin flerspråkighet via vår modersmålsundervisning. Våra modersmålslärare har ett viktigt uppdrag att vara brygga mellan modersmålet och det svenska språket samt hjälpa och stötta eleverna i deras utveckling och lärarande i nära samarbetet med övrig personal på skolorna.

Vi söker nu en enhetschef för modersmålsenheten som är redo att föra det samhällsviktiga arbetet framåt. Är det dig vi letar efter? 

 

Arbetsuppgifter

Modersmålsenheten stödjer rektorers ansvarstagande för modersmålsundervisning genom att samordna, organisera och utveckla undervisning och stödinsatser. För de elever som ännu inte lärt sig behärska svenskan erbjuder vi även studiehandledning på starkaste skolspråk. Även andra språkinsatser kan samordnas av enheten.

I uppdraget som enhetschef ansvarar du för att leda och utveckla verksamheten. Du är chef och pedagogisk ledare för dina medarbetare som arbetar som modersmålslärare och studiehandledare. Genom att skapa förutsättningar för medarbetarna att lyckas med sitt uppdrag skapar du möjligheten för eleverna att nå sina mål. Att skapa förutsättningar innebär att du organiserar, driver och utvecklar verksamheten mot ett lärande som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. 

Genom att våga utmana din omgivning på ett positivt sätt skapar du engagemang. Tillsammans med rektorer och medarbetare bidrar du till en attraktiv skola som ger eleverna goda förutsättningar för det framtida arbetslivet och en god grund för det livslånga lärandet.

Du kommer ingå i barn- och ungdomsförvaltningens rektorsgrupp samt i ett arbetslag med enhetschefer. Vi arbetar med kollegialt lärande inom chefsgruppen och med våra medarbetare. I ditt uppdrag som enhetschef har du tillgång till barn- och ungdomsförvaltningens stödfunktioner för lokaler, ekonomi, administration, HR, juridik och IT.

Kvalifikationer

Vi söker dig med en högskoleutbildning inom de pedagogiska verksamheterna och har chefserfarenhet området. Du besitter förmågan att kunna lyfta blicken och se helheten. Du har god interkulturell kompetens och har elevernas rätt till stöd och stimulans i fokus.

I rollen ska du kunna skapa förtroende som utvecklar arbetet framåt och främjar delaktighet och arbetsglädje. För att lyckas med detta tror vi att du har en förmåga att kunna driva och skapa struktur i en verksamhet där planeringsförutsättningarna kan vara osäkra och föränderliga. Ditt ledarskap präglas av ett genuint intresse för ett interkulturellt arbetssätt med särskilt fokus på flerspråkighet. 

Vi ser att du håller dig uppdaterad på skolforskning inom området och arbetar medvetet och systematiskt utifrån beprövad erfarenhet. Du ser att olika perspektiv kan vara en styrka i en arbetsgrupp och har därför ett öppet och ödmjukt förhållningssätt till detta. Självklart brinner du för varje elevs rätt till trygghet, lärande och personlig utveckling. 

Låter det här som ett uppdrag för dig? Välkommen med din ansökan! 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer
Kontakt
  • Jenny Gladh, 054-5403444
Facklig företrädare
  • Sveriges lärare, Pontus Larson, 054-216689
  • Sveriges Skolledare, Henrik Fröling, 054-5401319
  • Sveriges skolledare, Björn Odot Andersson, 054-5403741
Publicerat 2024-05-03
Sista ansökningsdag 2024-05-24

Tillbaka till lediga jobb